1401 Weergaven
0 Downloads
Lees verder

Mijn oma is een superheld

Marloes van Loon. Amsterdam/Hasselt: Clavis Uitgeverij, ISBN 978-90-448-3059-0, 26 pagina’s, € 16,95.

 

Een warm en aandoenlijk verhaal over een lieve kleindochter en een oma met de ziekte van Alzheimer. Suus en oma beleven samen de grootste avonturen. Het allerliefst spelen ze superheld. Maar oma vergeet steeds vaker dingen. Als oma vertelt dat ze haar geheugen lijkt kwijt te raken, besluit Suus dat ze het terug gaat vinden. Voor iedereen vanaf 4 jaar.

Workshop: Ouderen en Intimiteit in de Zorg

26 april 2018 van 13.00-16.00 uur te Woerden. Kosten: € 100 voor professionals, € 75 voor vrijwilligers. Meer informatie: www.relief.nl/trainingswinkel-netwerklevensvragen

Mensen verlangen naar intimiteit en nabijheid. Ook als zij op leeftijd, kwetsbaar of ziek zijn. Dit verlangen kan zich vertalen in een verlangen naar seks. Hoe ga je als medewerker in de zorg of in het welzijnswerk om met deze verlangens? Vind je het lastig om het bespreekbaar te maken, ook al merk je dat je cliënt er mee zit en signalen geeft? Wat is het belang van intimiteit en nabijheid in het leven van ouderen, van je cliënten, en welke dilemma’s roepen ze op in de dagelijkse praktijk? Wat is de meerwaarde voor je cliënt en hun naasten van het aandacht geven aan genoemde thema’s? Wat voegt het toe aan hun mentaal welbevinden?

Mooi oud zijn, mooi oud worden

Gertrude Klinkhamer, Joke Roeleveld. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, ISBN 978-94-633-8324-0, 286 pagina’s, € 19.95.

In de zomer raken twee vrouwen (68 en 73 jaar) in gesprek over hoe zij oud willen worden. Dit gesprek is het begin van een briefwisseling. Ingrijpende veranderingen, opborrelende angsten, groeiende inzichten, winst én verlies worden zichtbaar. Vragen over zingeving, angst voor verlies van gezondheid en relaties, ideeën over onthechting. Een zoektocht op de weg die onverstoorbaar leidt naar het einde van dit leven. Hoe ben en word je Mooi Oud? In het essay voorafgaand aan de correspondentie onderzoekt Gertrude Klinkhamer hoe de huidige blik op ouderdom is beïnvloed door onze Westerse culturele geschiedenis en laat zij zien dat levenskunst kan helpen de kwaliteit van het ouder wordende leven te verhogen. Het essay biedt reflectie op oud (durven) zijn en oud worden in deze tijd. De briefwisseling weerspiegelt de zoektocht in het leven van alledag en stijgt daarmee uit boven het individuele van déze twee vrouwen.