1271 Weergaven
0 Downloads
Lees verder

Workshop: Zinvolheid en zinloosheid bij het (nog) ouder worden?

Op 11 oktober 2018, van 13.00-16.00 uur in Woerden, Houttuinlaan 5. Kosten: €100,- voor professionals, €75,- voor vrijwilligers. Meer informatie: http://www.relief.nl/trainingswinkel-netwerklevensvragen/-zinvolheid-en-zinloosheid-bij-het-nog-ouder-worden

Er is een intensief debat gaande over de vraag hoe om te gaan met het verlangen naar het levenseinde en over de kwaliteit van het ouder worden. Dat roept vragen op: is helder hoe hulp te bieden bij het doodsverlangen? Hoe geven ouderen betekenis aan hun leven in onze samenleving? Zowel de gevoelens van levensvreugde als levensmoeheid bij ouderen, zowel de zin-genoegheid als het ontbreken van zin en verlangen naar het levenseinde bij hen verdienen onze aandacht.

Vrijwilligers en professionals herkennen deze problematiek en vragen zich af hoe hiermee om te gaan. Het doodsverlangen van ouderen roept een diepgevoelde wens op om het leven weer zinvol te laten zijn. Tegelijkertijd kunnen er gevoelens zijn van onmacht, schroom en verlegenheid hoe te reageren. Deze vragen en thematiek komen uitgebreid aan bod in deze workshop. Deelnemers krijgen inzicht, handvatten en concrete tips hoe met deze thema’s om te gaan.

 

Open Kaart: Het spel voor jongelui en oude lieden

Amsterdam: Een van de jongens. Te bestellen via: www.eenvandejongens.nl/shop, € 12,99.

 

Gesignaleerd cover spel

Een praatje bij de koffieautomaat met een nieuwe collega is nog wel te doen. Een diepgaand gesprek voeren met iemand die je nog niet zo goed kent, is vele malen moeilijker. Zeker met iemand die de helft jonger of twee keer zo oud is. Dat merkten ook de documentairemakers van ‘Een nieuwe morgen’ toen zij anderhalf jaar lang filmden in een verzorgingshuis waar ook jongeren woonden. Zo kwamen ze op het idee om een spel te ontwikkelen dat de verschillende generaties een beetje op gang zou helpen bij het voeren van een echt gesprek. Het spel Open Kaart bestaat uit zestig kaartjes met conversation starters, een zandloper en een handleiding waarin de basisbeginselen staan van omgaan met de andere generatie. Denk aan: zet je telefoon uit, behandel de ander niet alsof ‘ie infantiel is, praat luid en duidelijk etc. Zo heb je in no-time een goed gesprek. Voorbij het beleefdheidspraatje.

 

Kruip nooit achter een geranium: Een persoonlijke zoektocht naar een lang en gelukkig leven

Barbara van Beukering. Houten: Uitgeverij het Spectrum. ISBN: 978-90-003-5350-720-8, 2018, 208 pagina’s, € 19,99.

Gesignaleerd cover Kruip nooit achter een geranium

Als je vijftig wordt, is je blik opeens gericht naar de andere kant; die van ‘de ouderen’. In de vorige eeuw was dat een spookbeeld. De kinderen waren het huis uit, je man zag je niet meer staan, je had geen baan en geen uitgebreide schare vriendinnen. Niet voor niets raakten vrouwen tijdens de overgang massaal in een midlifecrisis of depressie. Als je nu vijftig wordt, ziet de toekomst er heel anders uit: de zeventigplussers om ons heen staan middenin het leven. Ze genieten met volle teugen van hun vrijheid. Ze zijn verlost van de zorg voor hun kinderen en verlost van bewijsdrift. Ze gebruiken botox, hebben talloze bezigheden, een groot sociaal netwerk, en nemen een nieuwe knie als dat nodig is. De auteur gaat in dit boek op zoek naar de eerste generatie vrouwen die oud wordt zonder het te zijn. Ze houdt zichzelf en haar rolmodellen van de huidige generatie zeventigers een spiegel voor: hoe is de vrouw van boven de vijftig veranderd in de afgelopen honderd jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk (én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi) oud mens worden?