1573 Weergaven
0 Downloads
Lees verder

Leven tussen leegte en liefde: een dagboekimpressie in coronatijd

Fia Oomen. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser. ISBN: 978-94-6365-240-728, 172 pagina’s, € 13,95.

Gesign. Leven tussen Leegte en Liefde

In coronatijd hebben met name zorgmedewerkers elke dag opnieuw een marathon gelopen, weken achter elkaar. In dit boek geeft Fia Oomen een kijkje in de wereld van de zorg voor een heel kwetsbare groep, de bewoners in verpleeghuizen/woon-zorgcentra. Vanaf half maart werkte ze grotendeels vanuit huis en beschrijft de werkzaamheden in coronatijd, het contact met familie, bewoners en zorgmedewerkers, wat de crisis met de mensen heeft gedaan, wat haar pijnlijk heeft geraakt en waardoor ze werd bemoedigd. Ook bevat het boek een terugblik vanuit de verschillende locaties van haar werkgever Warande en vanuit verschillende disciplines. Hiermee geeft ze een indringend beeld van een grote groep kwetsbaren achter gesloten deuren, die in coronatijd extra moesten worden beschermd. En dat werd met heel veel liefde gedaan, door teams waarin veel saamhorigheid heerste. Het troostende van de verhalen in dit boek is om te zien: al kon de familie helaas niet bij ze zijn, ze waren niet alleen.

 

Congres ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’

Op 25 november 2020 in het NBC te Nieuwegein of log in online van 9.30 tot 16.45 uur. Deelname is gratis. Zie voor meer informatie: een nieuwe generatie ouderenzorg 

ondersteuning-en-zorg-thuisHet aantal ouderen stijgt en dat heeft grote impact op de maatschappij, ouderen zelf en het werk van professionals in diverse werkvelden. Hoe kunnen we ons als samenleving daarop voorbereiden?Het congres ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’ is voor iedereen toegankelijk die zich betrokken voelt bij het onderwerp. U kunt zich tijdens dit congres laten inspireren door interessante praktijkvoorbeelden en meepraten over belangrijke onderwerpen, zoals: Hoe organiseren we een passend hulp- en ondersteuningsaanbod als de kwetsbaarheid van ouderen toeneemt? Hoe ondersteunen we mantelzorgers? Wat leren we van verbindende initiatieven vanuit de zorg, ondersteuning, wonen, cultuur, welzijn en de ouderen zelf? En waar liggen de grootste uitdagingen en kansen?

 

Wijksteun Super-Actief: Sociaal werk van hart tot hart

Kees Penninx. Uitgave. Rotterdam: Stichting Super-Actief. ISBN: 978-90-9032784-6, 64 pagina’s, € 14,50. Te bestellen via: super-actief 

Gesign. Wijksteun-Super-Actief-sociaal-werk-van-hart-tot-hart3-298x400In de Rotterdamse wijk de Esch is met project Wijksteun jarenlang succesvol gezocht naar antwoord op belangrijke vragen zoals hoe je eenzaamheid bij ouderen kunt verminderen en hoe zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Anita Kornman en Clara van Vliet delen graag hun ervaringen én oplossingen met iedereen die met ouderen werkt. Door het project Wijksteun voelen veel ouderen in de wijk De Esch zich minder eenzaam. Zij ontvangen praktische steun en hebben weer het gevoel dat ze ertoe doen. Wat ook naar voren komt in het boek is dat degene die hulp krijgt zich later tot hulpverlener kan ontpoppen. Heeft niet elk mens minstens één talent? Hoe de methode Wijksteun in de wijk werkt, leest u in dit boek. Kees Penninx heeft de methode Wijksteun beschreven in concrete stappen, waardoor de methode ook toegepast kan worden in andere buurten.

 

Het (balkon) Danspaleis reist deze zomer toch door het land

Zie voor meer informatie over het Danspaleis: het danspaleis 

Gesign. Balkon-Danspaleis_WEB-768x513Het Danspaleis reist deze zomer toch door het land! Met de nieuwe formule: het Balkon Danspaleis. Een ouderwets gezellig muziekfeest voor bewoners, familieleden en zorgpersoneel van woon-, zorg- en welzijnslocaties. Een moment van verbinding met elkaar middels dans en muziek, vanaf het balkon of door een open raam, op straat of in een binnentuin. Want juist in deze tijd van corona houdt het Danspaleis je gezond, en mentaal en fysiek in beweging. Uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Het Balkon Danspaleis vindt plaats in een binnentuin of -plaats met het Danspaleis decor, compleet met rode kleedjes en Platendraaier. Muziekfavorieten van de aanwezigen worden telefonisch verzameld en aangekondigd, Het Zonnetje komt voorbij en ook de dansers ontbreken niet. Al is het een leeg veld: wanneer de muziek aan gaat, is het direct feest!

© Marije Kuiper Photography 2020

 

Woonprofielen van senioren

Gert Jan Hagen en René Neijmeijer. Rotterdam: Platform 31. 36 pagina’s. Gratis te downloaden via: platform31 

Gesign. Cover_woonprofielen_van_senioren-1594648516Wat zijn woonwensen van senioren en welke vastgoedconcepten horen daar bij? Vanuit de wens om de verborgen woonwensen van senioren naar boven te halen is een data-analyse uitgevoerd op beschikbare data van 22.500 senioren in Zuid-Holland. Springco herleidde tien woonprofielen uit de wensen van deze groep en vertaalde deze door naar vastgoedconcepten. Ook is in beeld gebracht wat het aandeel is per profiel in Zuid-Holland. Een eerste voorzet naar productmarktcombinaties is in beeld gebracht. Dit onderzoek naar de profielen betreft een eerste vraagverkenning en biedt stof tot nadenken en vervolgonderzoek. Voor de tien concepten zijn omschrijvingen in kernwoorden gemaakt, de scores per dimensie (zoals stedelijk – landelijk en individueel – gemeenschap) in beeld gebracht en een illustratie met een woordwolk en foto’s die respondenten zelf hebben geüpload. Daarnaast wordt verder ingegaan op de woonwensen van de senioren uit het onderzoek en naar de beschikbaarheid van de woonconcepten die hier op aansluiten binnen de huidige woningvoorraad.