1732 Weergaven
0 Downloads
Lees verder

Alle ouderen naar buiten: De natuur als groen medicijn

Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman. Zeist: KNNV Uitgeverij. ISBN: 978-90-5011-670-1, 160 pagina’s, € 24,95.

 

Gesignaleerd cover Alle Ouderen naar buitenrDe jeugd moet meer naar buiten, horen we vaak, maar voor ouderen geldt dat net zo goed! Want natuur heeft een positieve invloed op onze gezondheid en kwaliteit van leven. Buiten zijn vermindert stress, pijn, eetproblemen, depressies en slaapproblemen. Het verbetert je humeur, zelfbeeld en tevredenheid. Dit boek bevat handvatten voor ouderen, hun verzorgers en vrijwilligers om samen naar buiten te gaan, in beweging te komen en de natuur te beleven, te ontdekken en herinneringen op te halen. Kortom, ontdek de natuur in je buurt en voel je beter! Jasper de Ruiter is illustrator en daarnaast ontwikkelt hij allerlei producten ter ondersteuning van natuureducatie. Marieke Dijksman is hoofdredacteur van Vogels Junior van Vogelbescherming. Samen schreven ze eerder Alle kinderen naar buiten.

 

Geheugensteuntjes: Tips En Technieken Tegen Het Alledaags Vergeten

Christel Geerts (eds.), Terry Horckmans, Mie Moerenhout, Ellen Gorus & Patricia De Vriendt. Brussel: ASP / Uitgeverij Politeia. ISBN: 978-9-05718-780-3, 107 pagina’s, € 17,50.

Ik kom thuis en besef dat ik in de supermarkt iets vergeten ben… maar wat? Mijn sleutels, waar heb ik ze gelaten? Veel 55-plussers maken zich zorgen over die kleine zwarte gaten in hun geheugen en denken dat dit alledaagse vergeten onvermijdelijk gepaard gaat met hun leeftijd. Niets is echter minder waar. Aan de hand van tal van voorbeelden legt het boek Geheugensteuntjes de werking van het geheugen uit en beschrijft de invloed van ons eigen gedrag hierop. Aan de hand van tips en geheugentechnieken tonen de auteurs wat u zelf kunt doen om uw geheugen te verbeteren. Geheugensteuntjes is een wisselwerking tussen theorie en praktijk.

 

 

Onvoltooid verleden: Portretten in woord en beeld – Ouderen overdenken hun werkzame leven, wie ze waren en wie ze nu zijn

Richard Grol en Bert Ummelen. Nijmegen: Valkhof Pers. ISBN: 978-90-5625-499-5, 168 pagina’s, € 17,50.

De oudere mens mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Regelmatig verschijnen er boeken met visies op en adviezen voor een gezonde en prettige oude dag. Dit boek voegt daar een dimensie aan toe. Portretfoto’s en verhalen schetsen een beeld van oudere mannen die na een druk werkzaam leven in een nieuwe fase van hun bestaan zijn gekomen. Ouder worden betekent niet dat je ophoudt met ‘worden wie je bent’. Maar ergens schuurt het. Wat doet ouder worden, en met name het verlies van de werkkring, met het zelfbeeld, met de identiteit? Verandert die of blijft die gelijk? Hoe kijk je naar wie je was en wie je nu bent? Met inleidingen van de hoogleraren Marcel Olde Rikkert en Anja Machielse, en de emeritus-hoogleraar Cees van der Staak.

 

 

Congres: Ouderenzorg op de juiste plek

Op 15 maart 2019, van 9.30-16.30 uur in Hotel Amsterdam te Amsterdam. Kosten: €499,-. Zie voor meer informatie:https://www.zorgvisie.nl/congressen/ouderenzorg/#overzicht

Ziekenhuizen worden overspoeld door kwetsbare ouderen. Met goede ondersteuning en zorg belanden deze ouderen minder snel op de acute zorg en kunnen ze langer thuis blijven wonen. Maar hoe organiseren we dit? Op welke manier kunnen we ouderen zorg op de juiste plek bieden? De juiste ouderenzorg op de juiste plek vereist een soepele samenwerking tussen partijen als wijkverpleegkundigen, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, gemeenten en medisch specialisten. De samenwerking is echter lastig, omdat de diverse partijen werken in hun eigen silo, met hun eigen bekostigingssysteem en binnen hun eigen wettelijke context. We staan duidelijk voor een financiële en organisatorische uitdaging in de ouderenzorg. Hoe richten we de hele keten van de zorg aan ouderen succesvol in? En hoe stimuleren we een effectieve samenwerking tussen de betrokken partijen?