1418 Weergaven
0 Downloads
Lees verder

Congres: Werken met kwetsbare ouderen

Op 10 oktober 2018, van 9.30-16.30 uur in De Reehorst te Ede. Kosten: € 229,00. Meer informatie: https://www.nursing.nl/congressen/kwetsbare-ouderen/#Overzicht

Verpleegkundigen of verzorgenden komen ze dagelijks tegen in hun werk: ouderen met lichamelijke, psychische en sociale problemen en ongemakken. Ouderen die vaak alle hulp afwijzen en de zorg mijden. Kwetsbare ouderen hebben in een vroeg stadium de juiste ondersteuning en zorg nodig, zodat zij niet op de eerste hulp belanden en de acute zorg overspoelen. Bij tijdige ondersteuning en ingrijpen kunnen deze ouderen langer hun zelfstandigheid behouden, om zo op een menswaardige manier oud te worden. Maar wat is kwetsbaarheid precies? Wie hebben er last van? En hoe is het tijdig te herkennen?

 

100% leven: Levenslessen van honderdplussers

Yvonne Witter. Amsterdam: Uitgeverij SWP. ISBN: 978-90-885-0857-8, september 2018, 80 pagina’s, € 14,90.

Gesignaleerd cover 100-leven

Meer dan twintig honderdplussers, met ieder ruim een eeuw aan levenservaring, delen in dit boek hun levenslessen: “Nooit klagen, maar doorzetten en bezig blijven”, “Mensen accepteren zoals ze zijn” en “Als je teleurstellingen meemaakt, stop ze in een zakdoek en gooi ze weg”. Met liefde en respect zijn zij geïnterviewd door Yvonne Witter en geportretteerd door Claudia Kamergorodski.

Volgens Jan van Oudheusden, zoon van een van de geïnterviewden hebben de samenstellers van dit boek “een goudader van levenswijsheid aangeboord”. “De verhalen, die afwisselend amuseren, ontroeren en inspireren, verdienen dan ook een brede lezerskring. Iedereen die zich bezighoudt met gezondheid, preventie, leefstijl en ouder worden kan deze levenslessen ter harte nemen.”

 

Expeditie Begonia, congres over woonvariaties

Op 10 oktober 2018, van 9.00-16.30 uur in De Rijtuigenloods te Amersfoort. Kosten: van €45,– voor vrijwilligers en actieve burgers tot €395,– voor professionals. Meer informatie:https://www.kcwz.nl/agenda/expeditie-begonia-2018

In deze editie van Expeditie Begonia staat het versterken van sociale netwerken centraal. Hoe kunnen woonvormen bijdragen aan het in stand houden of uitbouwen van het netwerk van burgers? Bij het langer thuis of opnieuw thuis wonen is het hebben van een kring aan familieleden, vrienden, professionals, vrijwilligers en buren van groot belang. Om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen, om participatie te stimuleren, zodat mensen zo prettig mogelijk kunnen wonen in de wijk. Dit vraagt om de juiste infrastructuur: voorzieningen in de nabijheid, plekken om elkaar te ontmoeten, mogelijkheden om mee te doen. In een afwisselend programma maakt u kennis met woonvormen die ouderen en mensen met een beperking of GGZ-problematiek in staat stellen comfortabel te wonen met zorg nabij. Met inspirerende sprekers, projectpresentaties en verdiepende colleges.

 

Prof. Marjolein Visser over het wel of niet behandelen van obesitas bij ouderen

Nederlands tijdschrift voor voeding en diëtiek. ‘s Hertogenbosch: Performis B.V. April 2018, jaargang 73, pagina 12-15, € 11,25 (prijs proefnummer). 3e Prof. Dr. D.L. Knooklezing.

Op 25 mei 2018 organiseerde NVG-Knows (www.gerontologie.nu) de 3e Prof. Dr. D.L. Knooklezing. Dit jaar werd deze lezing uitgesproken door Professor Marjolein Visser, hoogleraar gezond ouder worden aan de Vrije Universiteit. Zij ging in haar lezing onder andere in op de mythe dat afvallen op hogere leeftijd ongezond of levensgevaarlijk zou zijn. Waar is deze misvatting op gebaseerd? En waarom duurde het even voordat de onderzoeksresultaten op een juiste manier geduid werden? Duidelijk is dat obesitas ook op hoge leeftijd allerlei gezondheidsproblemen versterkt en dat op gewicht blijven en/of afvallen ook op hoge leeftijd relevant kan zijn.

In april 2018 verscheen in het Nederlands tijdschrift voor voeding en diëtiek over ditzelfde onderwerp een artikel van Professor Visser. In dit artikel gaat zij ook in op de vraag wat een optimale behandeling is van ouderen met obesitas: een behandeling waarbij de kans op verlies van botmassa en spiermassa wordt geminimaliseerd. Dit aprilnummer is geheel gewijd aan het thema ouderen en is daarom ook voor Geron-lezers interessant.

 

De ziel kent geen leeftijd: Over ouder worden, melancholie, spirituele groei, seks en nalatenschap

Thomas Moore. Utrecht: Uitgeverij AnkhHermes. ISBN: 978-90-202-1424-6, 2018, 320 pagina’s, € 24,99.

40718_2018_150_Fig1_HTML

Thomas Moore beschrijft in dit boek de verfrissende en optimistische weg van het ouder worden. We hoeven hier niet bang voor te zijn, maar mogen deze weg juist omarmen en verwelkomen. In een tijd waarin het belangrijker dan ooit lijkt om jong te blijven (zowel qua uiterlijk als qua gedragingen) kunnen we vervreemd raken van onszelf. Waar staan we in het leven? Hoe willen we ons leven invulling en vervulling geven? Juist als je ouder wordt, heb je steeds beter antwoord op deze vragen. Maar soms lijkt het wel alsof we daar niet aan toe mogen geven, we moeten koste wat kost ‘hip & happening’ blijven. Dan liggen oppervlakkigheid en vervlakking op de loer, terwijl ouder worden juist een proces is waarbij we onderscheidender, complexer, vervulder, liefdevoller en meer verbonden worden. Thema’s die in dit boek aangesneden worden zijn onder andere liefde, melancholie, mentorschap, seksualiteit, nieuwe leefvormen en een ‘erfenis’ nalaten.

 

Ontpillen: Gezonder leven, minder pillen

David van Bodegom. Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact. ISBN:978-90-450-3624-3, 2018, 336 pagina’s: € 19,99.

In ‘Ontpillen’ helpt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom ons om gezonder te leven en minder pillen te gebruiken. Naarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen. Zo zijn er pillen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en weer andere om de bloedsuikers in het gareel te krijgen. Het zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken, maar het onderliggende probleem niet aanpakken. Van Bodegom helpt ons om te ontpillen. Hoe houd je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? ‘Ontpillen’ helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft.

 

Ik leef in een wereld die ik niet ken: over de dementie van mijn vader

Marjolijn Markus. Maassluis: Uitgeverij de Brouwerij. ISBN: 978-90-7890-504-2, 244 pagina’s, €20,00.

Gesignaleerd cover ik leef in een wereld

Koos Markus is een vitale, intelligente man die tot zijn 78e jaar een accountantskantoor heeft. Opeens doet hij zijn auto weg, vergeet hij afspraken, weet hij handig gebeurtenissen te omzeilen of vergissingen te camoufleren en stopt van het ene op het andere moment met zijn zaak. Koos heeft Alzheimer. Zijn dochter Marjolijn is verpleegkundige en wordt nu zijn mantelzorger. Zij neemt de lezer mee in een wereld die steeds minder de zijne is, waardoor ze zowel moeilijke als mooie momenten met haar vader meemaakt. Door de Ziekte van Alzheimer werden de rollen omgedraaid: daar waar de vader zijn dochter vroeger met veel liefde bij de hand nam, deed zij dit de laatste jaren van zijn leven bij hem.

 

Nieuwe namen: Levensverhalen van transgender ouderen

Eveline van de Putte. Maassluis: Uitgeverij de Brouwerij. ISBN: 978-90-7890-591-2, 2018, 272 pagina’s, €25,00.

Gesignaleerd Nieuwe namen

Transgenders krijgen tegenwoordig steeds meer de aandacht die ze verdienen. Eén groep blijft echter onderbelicht: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden. De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan: reden te meer om deze senioren aan het woord te laten in boek en film. In Nieuwe Namen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Het resultaat is een reeks verhalen over onzekerheid, moed, strijd en vooral: overwinning. In een uitgebreid nawoord schetst Dr. Paula Vennix (Psycholoog, sociaal-seksuologisch onderzoeker, transgenderdeskundige, transgender) de geschiedenis van transgenders in Nederland en de situatie van transgender ouderen in het bijzonder. De unieke combinatie van levensverhalen en wetenschappelijke onderbouwing maakt van Nieuwe Namen veel meer dan een interessante verhalenbundel. Het is evengoed studiemateriaal voor hogescholen en universiteiten, een inspiratiebron voor hulp- en zorgverleners en voorlichtingsmateriaal voor ieder die met transgender ouderen in aanraking komt, of kan komen.