1404 Weergaven
0 Downloads
Lees verder

Podcast Moeders ten Laste

Podcast van de Vlaamse Radiozender Radio 1. Te beluisteren via: https://radio1.be/radio1-podcast-moeders-ten-laste-genomineerd-voor-prix-europa

De podcast Moeders Ten Laste van de Vlaamse zender Radio 1 vertelt het verhaal van drie alleenstaande vrouwen die na een leven van hard werken, kinderen opvoeden en een voortdenderend leven moeten vaststellen dat er op het einde van de rit geen rijkdom, maar een hel aan facturen wacht. Het zijn drie verhalen over vrouwen die, gewoon omdat ze vrouw zijn, een groter risico hebben gehad om in de armoede terecht te komen. Want nog steeds is er een loonkloof van 21% en een pensioenkloof van 31% tussen mannen en vrouwen. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van Monique, een gescheiden vrouw, die altijd de zorg voor de kinderen op zich nam. Dat was de afspraak die zij en haar ex-man maakten. Ondertussen weet ze beter. “Ik zeg tegen elke jonge vrouw die ik tegenkom: denk aan de toekomst. Kinderen worden groot en liefde eindigt.”

Cover De eenzame eeuwDe eenzame eeuw

Noreena Hertz. Amsterdam:  Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. ISBN: 978-90-0036-877-8, 400 pagina’s, € 22,50.

We leven in het tijdperk van de eenzaamheid. We zijn weliswaar beter verbonden dan ooit, maar sociale isolatie blijkt een steeds groter probleem onder jongeren en ouderen, voor zowel mannen als vrouwen. En toch rust er nog altijd een taboe op eenzaamheid. In dit boek onderzoekt Noreena Hertz de wereldwijde eenzaamheidscrisis en waarschuwt ze ons voor de potentiële gevolgen. Eenzaamheid heeft namelijk niet alleen effect op je gezondheid, maar is ook nadelig voor de economie en politiek. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en rake, kleurrijke verhalen uit de praktijk, schetst Hertz een indringend beeld van dit 21e-eeuwse probleem. Zo ‘huurt ze een vriend’, volgt ze een cursus gezichten lezen en ontmoet ze inwoners van een verzorgingstehuis die mutsen breien voor hun robotverzorgers. En ook gaat ze dieper in op de vindingrijkheid waarmee we tijdens de coronacrisis verbonden blijven. Hertz levert een uitgekiende kijk op alle facetten van eenzaamheid en houdt een indringend betoog over hoe we dit tegen kunnen gaan. Een essentieel boek waarin we zien hoe we in dit eenzame bestaan verzeild zijn geraakt en wat we kunnen doen om de maatschappij weer te verenigen.

Documentaire Wei. Zorgen voor pap

Regie: Ruud Lenssen, te bekijken via www.2doc.nl (https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/wei.html)

Filmmaker Ruud Lenssen volgt zijn vader Jac nadat deze de diagnose dementie heeft gekregen. Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger. Ondertussen komt een onvermijdelijk afscheid steeds dichterbij. Het paradijsje dat Jac heeft gecreëerd staat in de film centraal: de wei, een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk. Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen, juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Zijn vrouw Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar hoe ze zich ook verzetten, een onvermijdelijk afscheid komt steeds dichterbij. De documentaire ‘Wei. Zorgen voor pap’ toont de impact van dementie op een gezin. Ruud Lenssen (34) filmde zijn ouders gedurende de laatste twee jaar die zijn vader nog thuis kon wonen. Lenssens werkwijze levert een zeer intieme film op waarmee hij de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken.

Cover Tommie en Lova het coronabezoekTommie en Lova, het corona-bezoek

Cees Hoogland (tekst) en Marianne Smit (tekeningen). Ermelo/De Waal: Uitgeverij Anderszins. ISBN: 978-94-92994-23-3, 32 pagina’s, € 10,00.

Opa en oma komen op bezoek. Het is wel een raar bezoek, zegt papa. Tommie snapt dat niet. Opa en oma zijn toch niet raar? Een voorleesboekje dat speels ingaat op wat kinderen meemaken in de corona-tijd. Niet naar school, op afstand blijven van opa en oma, niet met hen mogen knuffelen… De opa en oma van Tommie en Lova maken er toch iets leuks van.

Congres ZorgSaamWonen: kiezen voor geschikt wonen

In het auditorium van de Rabobank te Utrecht op 7 december 2020, kosten: €325,- (leden en partners 25% korting en hebben recht op twee gratis kaarten).
Kiezen voor geschikt wonen, het thema van het jaarcongres van het platform ZorgSaamWonen gaat over bewustwording vergroten én over een gevarieerd aanbod ontwikkelen, over informatie bieden, de doelgroep bereiken én nieuwe woonzorgconcepten ontwikkelen. Zodat er echt wat te kiezen valt! De maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, zorg en welzijn worden complexer. Het fysieke en sociale domein raken elkaar steeds meer, maar zijn nog niet goed bekend met elkaar. Het congres verbindt de wereld van architecten, bouwers, beheerders en ontwikkelaars met die van lokale, regionale en provinciale overheden, zorginstellingen, dienstverleners, GGZ en woningcoöperaties. Het doel van het congres is om het fysieke en sociale domein te verbinden, informatie te delen, elkaar te leren kennen en activeren en gezamenlijk vervolgstappen te zetten.