1558 Weergaven
0 Downloads
Lees verder
In de Volkskrant van 12 januari 2019 worden acht invloedrijke Amerikaanse politici geportretteerd met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar, waaronder de president van 72. Daarnaast komt de sinds de recente verkiezingen jongste vrouw in het Huis van Afgevaardigden in beeld, 29 jaar oud is ze. En ze wordt niet echt met open armen ontvangen door haar veelal oudere collega’s in het Huis. ‘Veelal ouder’: de gemiddelde leeftijd in het Amerikaanse Congres is 59 jaar (10 jaar ouder dan in het Nederlandse parlement!).

Ageing and politics wordt in de Verenigde Staten anders ingevuld dan in Nederland. Daar spreken sommigen van een gerontocratie, hier wordt gezegd dat dertigers de macht overnemen in de Tweede Kamer.

In het najaar van 2018 gingen we voor familiebezoek naar de VS om de 90e verjaardag van een van mijn schoonzussen te vieren. Zij emigreerde in de vijftiger jaren naar de VS. Bijna de hele Amerikaanse familie vierde het feest mee, inmiddels zo’n 35 personen. Behalve deze schoonzus emigreerde ook nog een iets jongere schoonzus in de zestiger jaren naar de VS, evenals in diezelfde periode mijn jongste zwager.

Het familiebezoek was hartverwarmend als eerdere keren en ook boeiend, in het bijzonder om Amerikanen van inmiddels vier generaties in een ongedwongen sfeer te kunnen ontmoeten.

Maar Amerika was anders dan voorheen: de politieke tegenstelling is inmiddels overal.

Een vriend van de familie – advocaat, vijftiger en republikein – die, voordat hij je de hand schudt, zich verontschuldigt voor de politieke situatie in de VS. Een buurvrouw in het vliegtuig – ze heeft een eigen bedrijf – die de president prijst omdat hij de eerste president is die de belasting verlaagt, maar hem verder kwalificeert als asshole. Een Joodse vrouw die in een boeddhistisch klooster in San Francisco tijdens de maaltijd tegen ons een niet meer te stuiten tirade afsteekt tegen diezelfde president. En een bewoonster van een appartementencomplex voor senioren in Madison, Wisconsin, die tegen je zegt “Ik geloof dat hij vermoord wordt” en je je niet aan de indruk kunt onttrekken dat ze bedoelt te zeggen: “ik hoop…”.

In hetzelfde appartementencomplex voor senioren, waar ook de jongere schoonzus woont, hangt een groot bord met daarop de kernwaarden die men hanteert voor de ouderenzorg.

Vijf woorden:

  • COMPASSION
  • FAITH
  • INCLUSION
  • INTEGRITY
  • DEDICATION

Een vrolijk bord, verlevendigd met foto’s van bewoners en medewerkers en een korte toelichting bij ieder woord in begrijpelijke taal.

Ageing and politics: zou de politiek in de VS iets kunnen leren van de ouderenzorg?

 

Foto cover Geron 2019-1: Claudia Kamergorodski in: ‘100 % leven. Levenslessen van honderdplussers’ (2018) van Yvonne Witter. Amsterdam: Uitgeverij SWP.